Power BI on Microsoftin Power Platform -työkaluihin kuuluva nykyaikainen raportointijärjestelmä, jonka suosio vain jatkaa kasvuaan. Eikä syyttä, sillä sen ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Power BI:n päivittyessä tasaisin väliajoin ja suoria liityntöjä yhä useampiin tietokantoihin tulee jatkuvasti lisää, samoin kuin uusia ominaisuuksia ja visualisointeja.
Mutta onko ohjelman käyttö helppoa ja edullista?
On ja ei - muttei välttämättä tässä järjestyksessä. Power BI on erittäin kustannustehokas ohjelma. Tietolähteisiin liittyminen, tietomallin rakentaminen ja itse raporttien luominen onnistuu ilmaisella Power BI Desktop ohjelmalla. Tämän jälkeen, kun raportti halutaan jakaa myös muiden avainhenkilöiden käyttöön pilvipalvelun kautta, vaaditaan molemmille, sekä raportin jakajalle että käyttäjälle, Power BI Pro -lisenssi, jonka listahinta on tällä hetkellä 8,40 € / käyttäjä / kuukaudessa. Ei siis mikään mahdoton investointi. Isommille yrityksille on myös tarjolla kuukausihintaista Power BI Premium -lisenssiä, mutta tätä kannattaa harkita vasta, kun käyttäjien määrä ylittää 500 henkilön rajan.
Ohjelman käyttö vaatii hieman perehtymistä. Itseopiskelukaan ei ole mikään mahdottomuus, mutta monta kertaa olen kuullut, että seinät nousevat tällöin eteen jossain vaiheessa. Ohjelman käyttö edellyttää tietokantojen ja niiden rakenteen tuntemista, DAX-kielen ja Power BI:ssä käytettävän tietomallin rakenteen osaamista. On myös erittäin tärkeää, että eri suhteiden vaikutus mallinnettavaan dataan on hallinnassa. Samoin kuin itsekriittisyys, ei niinkään itseään kohti, vaan dataan, joka ohjelmasta saadaan ulos. Tietoon, jolla yritystä tullaan johtamaan eteenpäin.
Mitä hyötyä tästä on?
Ajankohtainen, luotettava tieto, joka on aina saatavilla. Kun pohja on rakennettu kuntoon, raportit saadaan päivittymään automaattisesti, kerran viikossa, päivässä tai vaikka tunneittain, riippuen kuinka ajantasaista tietoa tarvitaan. Onko teillä yrityksessänne tapauksia, joissa raportteja koostetaan käsin tietyin väliajoin, kuukausittain, tai jopa viikoittain? Entä jos tämä saataisiin automatisoitua ja tähän kuluva työaika vapautettua tuottavaan työntekoon? Tai onko tieto yrityksessänne hajallaan useassa eri tietolähteessä, joista se joudutaan koostamaan yhteen? Vai kenties nämä molemmat yhdistettyinä?
Kuinka turvassa yrityksen elintärkeät tiedot ovat? Yksittäisen työaseman työpöydällä, yhden käyttäjän takana, vai jopa ruutuvihkossa taskulaskimen vieressä siellä työpöydän nurkassa?
Mutta välittämättä siitä missä tieto majailee, se voidaan tuoda Power BI:n puolelle, jossa se jalostuu visualisoinneiksi, tiedoksi, jota kaikkien on helppo lukea. Tiedoksi, joka saadaan vietyä pilveen ja jaettua sitä tarvitseville - mobiiliin, työasemaan ja selaimeen. Ruutuvihkojen ja yksittäisten Exceleiden tilalle voidaan rakentaa Power Apps -sovelluksia, joilla tietoa voidaan kerätä suoraan tietokantaan.
Mutta mitäs ne Power Apps:t sitten ovat?
Comments